Sınırda KB veya hafif hipertansiyonu olan kişilerde ilaç dışı tedavi yöntemleriyle KB istenen düzeye inmemişse veya orta ve şiddetli hipertansiyonlularda ilaç tedavisi başlanmalıdır. Amaç kalp ve damar olaylarını ve hedef organ hasarlarını önlemek veya iyileştirmektir. Çok çeşitli olan tansiyon düşürücü ilaçların seçimini sizi tetkik eden hekim kararlaştırır. Kendi bildiğinize göre veya komşunuzun, bir yakınınızın tavsiyesiyle ilaç kullanmayın. Çünkü başkasına iyi gelen bir ilaç size iyi gelmeyebilir veya hatta zararlı da olabilir. Doktorunuz bir ilaca başladığında iyi gelip gelmediği, bir deneme süresi sonunda anlaşılır. Tansiyonunuz tam düşmemişse umutsuzluğa kapılmayınız.
Yüksek tansiyonda kullanılan tıbbın elinde çok çeşitli ilaçlar vardır. Bunlardan birisi, ikisi veya bazen üçü size iyi gelecektir. Bunların düzenlenmesini yine doktorunuz yapacaktır.
Her ilaçta olduğu gibi hipertansiyon ilaçlarında da bir takım yan etkiler görülebilir. Bunların bir kısmı katlanabilir yan etkidir. Önemli bir yan etki olmuşsa doktorunuza haber verirseniz gerekli ilaç değişikliği yapılacaktır. Görüldüğü üzere hipertansiyon tedavisinde hasta-hekim iletişiminin iyi olması tedavinin başarısını artıran bir husustur.
Hipertansiyonun ilaçla tedavisi genellikle hayat boyu, hekim kontrolünde sürdürülmesi gereken bir durumdur. Bu nedenle tansiyonunuz normale inince, iyi oldum diye ilacı kesmeyiniz. Çünkü tansiyonunuz birkaç gün sonra tekrar yükselecektir.
Koroner kalp hastalığı ile ilgili olaylar sabahın ilk saatlerinden öğleye kadar olan zamanda (06.00-12.00) daha sık görülür. Yine hipertansiyonlu hastaların bir kısmında sabah uyanma saatlerinde KB daha fazla yükselmektedir ve koroner olaylarıyla bir ilişki söz konusudur. Bu nedenle tüm gün boyunca yüksek KB'ın kontrol altında tutacak bir ilacın seçimi veya ilaç içme saatlerinin buna göre ayarlanması önem kazanmaktadır. Genellikle hayat boyu devam edecek bu tedaviye hastanın uyum sağlayabilmesi ve bunu sürdürebilmesi için 24 saat veya daha uzun süreli etkili, günde bîr kez kullanılacak ilaçların seçimi de önemli bir avantajdır.
Şeker hastalarında yüksek tansiyon varsa KB kontrolünün daha "sıkı" şekilde yapılması gerekir. Aksi halde şeker hastalığının damar ve böbrek hastalıklarına yo! açması hızlanmaktadır.
İlaç deneme döneminde size iyi gelen ilaç saptandıktan sonra da KB'nızı haftada 1-2 defa ölçtürünüz. Eğer yüksek çıkarsa 3-4 gün için hergün Ölçtürünüz. Devamlı yüksekse doktorunuza haber veriniz. Gerekli ilaç düzenlemesini o yapacaktır. Arada bir hafif KB yükselmeleri Önemli değildir. Böyle durumlarda telaş ve paniğe kapılmayınız.
Son olarak esansiyel hipertansiyonun genellikle hayal boyu devam eden bir hastalık olduğunu, perhiz ve ilaçlarla tansiyonunuzun kontrol altına alınabileceğini, ümitsizliğe kapılmamanızı, tedaviyle felç, kalp krizi, kalp yetmezliği, böbrek hastalığı gibi yüksek tansiyonun yol açtığı tehlikeli sonuçlardan korunabileceğinizi unutmayınız.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Vücudumuzdaki organ ve dokuların beslenmesi ve oksijen temini, kalbimizin kanı aort v…
Devamını OkuNormal düzeye düşürülmeyen yüksek KB olan hastalarda zaman içinde bazı organlarda has…
Devamını OkuSağlık elemanları tansiyonunuzu ölçebilir ama yüksek çıkarsa ancak doktorunuz tedavi …
Devamını Oku